Vera Pelle - Genuine leather - Echt leer

Vera Pelle

De vertaling van echt leer is in het Italiaans: Vera Pelle en in het Engels: Genuine Leather.
Leer wordt gemaakt van de huiden van dieren en is een prachtig natuurproduct met een unieke structuur en mooie kleurnuances. Een onbewerkte dierenhuid vertoont bijvoorbeeld schrammen, steken van instecten, littekens en porien. Deze natuurlijke kenmerken zijn, zelfs na bewerking, vaak terug te zien in het eindproduct. De kwaliteit van het leer is onder andere afhankelijk van: de diersoort; de leeftijd; het klimaat waarin het dier geleefd heeft; de manier van looien; welk deel van de huid gebruikt wordt en de manier waarop het geverfd wordt en de nabewerkingen plaatsvinden.

Soorten huiden:
De meest voorkomende leersoorten zijn van koeien, schapen of varkens. Luxere leersoorten zijn die van herten, lammeren of kalveren. Er zijn ook meer exotische ledersoorten zoals krokodillenleer, slangenleer en struisvogelleer.  Zelfs van een vissenhuid kan leer worden gemaakt. Elke huid heeft zijn eigen karaktereigenschappen, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Onze tassen worden voornamelijk gemaakt van rundleer en kalfsleer. Varkensleer wordt vanwege de grove structuur niet veel gebruikt.

Leerbewerking:
Voordat leer gebruikt kan worden moeten de huiden een aantal behandelingen ondergaan. Ze worden gereinigd, meestal onthaard en gesplitst. Om leer duurzaam te maken, te conserveren, worden de huiden gelooid. Dit kan op een natuurlijke of chemische wijze en is een nauwkeurig en bewerkelijk proces. In Europa worden de looierijen zeer streng gecontroleerd o.a. of zij voldoen aan de milieueisen. Na het looien krijgt het leer zijn eerste kleurbehandeling, moet het drogen en weer soepel gemaakt worden om tot een mooi eindproduct verwerkt te kunnen worden.

Logo Natuurlijk gelooid leer Toscane


Pelle Conciata al Vegetale: is het Italiaanse keurmerk voor plantaardig gelooid leer. De looistoffen bestaan voornamelijk uit schors van eiken- en berkenbomen in combinatie met verschillende delen van planten en bladeren. Hier komt echt vakmanschap aan te pas; in het Italiaans: artigianale. Doordat plantaardig looien een tijdrovend proces is, heeft het leer een hogere waarde. Het leer heeft een bruinige kleur waardoor het niet in alle kleuren geverfd kan worden.

Dit Italiaanse leerkeurmerk is opgesteld door een groep looierijen in Toscane en waarborgd de kwaliteit en de herkomst van het leer. Bij elke huid wordt een genummerd certificaat geleverd om de echtheid te benadrukken.                

Op basis van de nabewerking kun je leer onderverdelen in:
Anilineleer / volnerfleer: is de meest natuurlijke leersoort. Het is glad leer dat door en door gekleurd is in een verfbad. Dit leer heeft open poriën, zonder kleurlaag op de bovenkant, waardoor de natuurlijke textuur zichtbaar blijft. Alleen de mooiste huiden komen hiervoor in aanmerking waardoor de prijs in het hogere segment ligt.
Semi-anilineleer: is glad leer waarbij de poriën nog zichtbaar zijn maar waar een dun laagje verf op is aangebracht. Hierdoor is het leer beter bestand tegen invloeden van buitenaf.
Gepigmenteerd leer: is door en door geverfd leer met een dekkende kleurlak waardoor de poriën niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Het oppervlak van het leer wordt deels gecorrigeerd en machinaal van een natuurlijke structuur voorzien. Daarna krijgt het nog een speciale beschermlaag waardoor dit leer zeer praktisch in gebruik is.
Nubuck leer: is anilineleer met een geschuurde toplaag waardoor het een fluweelachtige uitstraling krijgt. Nubuck leer is dikker dan suède en wordt vooral voor schoeisel gebruikt.
Suède: is de achterkant van het leer of de onderlaag van de huid (splitsuède) en heeft een geborstelde structuur waardoor het zacht aanvoelt.
Nappaleer: is gedekt en doorgeverfd (aan beide kanten dezelfde kleur) leer, meestal afkomstig van lammeren of schapen, en goed bestand tegen beschadiging.
Wax/olie leer: ook wel Old Saddle Leder is meestal een volnerf leersoort dat met plantaardige olien of was wordt behandeld om de ondergrond donkerder van kleur te maken. Hierdoor ontstaat een mooie natuurlijke kleur.
Pilotenleer: is semi-anilineleer waarvan de bovenlaag is doorgeschuurd. Het leer ziet er robuust, ruw/veloursachtig uit.
Split-leer: is de gespleten onderlaag van de huid die voorzien wordt van een dekkende verflaag en kunstmatige print.
Lakleer: is leer waarvan een kant met een flexibele, waterdichte laag is bedekt met een hoogglanzend oppervlak dat uit verschillende lagen bestaat zoals vernis en lak.
Pull Up leer: is een benaming voor de kleurnuances die ontstaan als leer onder spanning komt te staan.
PU-leer: is imitatieleer, leatherlook.
Skai-leer: is een kwalitatief hoogwaardig kunstleer.
Microleer: is een verlijming van microvezeldoek op een lederen ondergrond en moet meer als textiel gezien worden.

Leermotieven:
Leer kan ook van diverse motieven voorzien worden door middel van: borduren, schilderen, perforeren, stempelen, uitsnijden, printen, stansen en laseren. Dit is vaak handwerk. Grote motieven worden machinaal aangebracht.